Tongariro Alpine Crossing

Klockan ringde 04.30 imorse. Vi var trötta och det var snorkallt ute. Men krigare som vi är hoppade vi på bussen som skulle ta oss ut till "sagan om ringen-bergen" som ligger ca 1,5 timme utanför Taupo. 07.30 började alltså vår vandring som var beräknat att ta 9 timmar och vi var förväntansfulla och taggade! Bergen som vi klättrade uppför var inte att leka med, de var långa och branta och ett litet felsteg kunde innebära ett smärtsamt fall nerför hårda stenar och klippor. Har man sett Lord of the rings filmerna förstår man nog. Då och då stannade vi upp för att titta tillbaka på vandrings leden som tagit oss timmar att gå. Ibland var det så långt bort att man mest såg konturerna av berg vi gått över. De gånger marken varken lutade 90 ° uppåt eller 90 ° nerför kändes det som att sväva på moln och då kunde man verkligen passa på att njuta av den spektakulära naturen. Vid Emerald lakes pyste det gaser ut från marken, eller rättare sagt svavelgaser, och vi gick i alla sortens terränger så som sand, djup sand, grus, lera, skogsstigar med porlande bäckar, över krater, lavamarker m.m.
Kan säga att det kändes rejält i benen och just som det kändes som om benen skulle gå av så kom det återigen en megabrant backe. På vägen gick vi bl.a förbi Mount Doom ut sagan om ringen, som på svenska översätts till Svarta Berget. Häftigt att Frodo och hans vänner kämpat så hårt för att ta sig upp på det berget :) Efter ungefär 4-5 timmars vandring tog vi lunch till en fantastisk utsikt över Emarald lakes och Blue lakes med solen i ansiktet. Underbart!

Denna vandringsväg är alltså 2,5 MIL lång och det tar tid eftersom terrängen är så kuperad. Vi råkade dessutom gå en halvtimmes väg åt fel håll för att sedan vända tillbaka igen. MEN vi klarade det och det tog oss 8,5 timmar. All respekt till Frodo och resten av gänget!

Ska tillägga att Alexa haltar fram värre än min gammelmormor gjorde när hon var 92 år och jag är väl inte så mycket bättre själv, återstår att se om jag vågar mig upp från stolen.

Puss och kram, hoppas ni inte har lika ont som vi // Frida


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0